måndag 28 mars 2011

Grenspecifik fysträning för Emil Othberg

Jag har förmånen att hjälpa golfaren Emil Othberg som går på School of golf i Hamlstad.
Här är några övningar från det grenspecifika fysprogrammet som han skall köra (och bli bättre på) utefter sin kapacitetsanalys:


tisdag 8 mars 2011

Bubba Watson är klar för Nordea Scandinavian Masters 2011


Foto: Bildbyrån

Bubba Watson är klar för Nordea Scandinavian Masters som spelas den 21-24 juli på Bro Hof.

Tävlingen som vanns förra året av Richard S. Johnson på sista hålet kan nu presentera Bubba som är en av de mest långtslående, populära och publikdragande spelarna på den amerikanska touren. Han spelade i USA:s Ryder Cup-lag 2010 och är just nu (mars 2011) rankade på 15:e plats i världen.

– Jag har alltid velat komma till Sverige och jag har hört så många bra saker om Stockholm och banan på Bro Hof Slott. Det ska bli spännande att få spela där och att få möta den svenska golfpubliken, säger han.

Hans längsta drive hittills på PGA-touren slog han under Sony Open på Hawaii 2010. Den mätte 380 meter. Med andra ord kommer han att bomba pinnen på första hålet som är en par 5:a över 550 meter :-)

Läs mer om Bubba Watson här!

onsdag 2 mars 2011

Titta efter bollen är förödande för svingen.


Man kan ju ställa sig frågan om jag blivit tokig?! Men nej, det har jag inte :-) Men efter att ha försökt att ändra min sving (baksvingen utanför och framsvingen innanför svingplanet) på ett konventionellt sätt, på en range eller i ett tält, var jag tvungen att prova något annat.

Jag vet att "titta efter bollen" förstör mycket i svingen. Både positionen av axlarna vid bollträffen (transversalplanet) och axlarnas position i sagittalplanet förändras dramatiskt när inte blicken är kvar efter bollträffen. Vilket i sin tur ger ett icke önskvärt svingspår, ut-ifrån-in.

Så länge du gör samma sak med huvudet/blicken, kommer du inte ur din gamla rörelse. Och det är just det jag brottats med.

Nu provade jag att slå inomhus för att få bort bollflykten och viljan att titta upp. Efter att ha stått ett par veckor och slaget ca 50 ggr/dag (jag använder en plastboll som ser ut som en liten innebandyboll) märker jag att min rörelse successivt ändras. Det störande momentet finns inte längre kvar och per automatik flyttas fokus till svingändringen, inte tittandet efter bollen.

Jag har alltid sagt till mina elever att du skall försöka tänka/fantisera att man har en vägg framför sig eller att det är kolsvart ute, så du inte har något att titta efter. Och det märker jag nu hur rätt det är och vilket resultat det ger!

OBS! Att göra en svingändring är självklart förutsatt att en screening är gjord, att man identifierat de fysiska begränsningarna, gjort en åtgärdsplan med grenspecifika rörelse som sedan är genomförda.

Ps, Tyvärr har jag ett diskbråck i nedre/högra delen av ländryggen som förhindrar mig att vilja böja ryggen tillräckligt mycket så min högra axel kommer ner i svingplanet. Det märks i videon då jag är lite för upprätt genom bollträffen.

Läs mer om hur du ändrar din rörelse!