måndag 13 december 2010

Bli bättre golfare och bli av med din slice med styrketräning

En fråga jag ofta ställde mig var; varför svingar de flesta amatörer likadant, helt oberoende av varandra? Borde de då inte svinga olika?

När man iakttar de som står och slår på en range är det uppenbart att;
1. De står med stängd stance.
2. De slår bollen så den startar vänster och skruvar sig höger.
3. De tittar upp innan de träffat bollen.
4. Ingen eller dålig release.

Resultatet = slice.

Kan svaret på ovanstående fråga vara så enkelt att de flesta golfare har samma begränsningar i kroppen, som i sin tur styr hur de rör sig, och slutligen gör att de svingar likadant?

Vad är slice?

När du slicar har du ett svingspår som kommer ut-ifrån-in och med en klubbladsposition som är öppen i jämförelse med svingspåret. Klubbhuvudet passerar över mållinjen (den tänkta linjen som går mellan bollen och målet du siktar på) innan du träffar bollen.

Kroppen styr svingrörelsen

Kroppen vill alltid känna sig stark och bekväm och det som styr din svingrörelse är i vilka positioner kroppen gör det. Med andra ord är det ingen slump att de flesta svingar på samma sätt då de har samma begränsningar i kroppen. Kroppen kräver god styrka, stabilitet och rörlighet för att kunna utföra den komplicerade rörelsen (som golfsvingen är) på ett korrekt sätt.

Du behöver alltså se till att kroppen KAN göra den rörelse du vill ändra till INNAN du kan utföra den. Hur gärna du än vil göra en svingändring kommer du med största sannolikhet inte klara av det förrän du har lokaliserat och åtgärdat dina fysiska begränsningar.

Som sagt, normalt sett är det rätt styrka, stabilitet, rörlighet och teknik som bestämmer hur du rör kroppen (får den känna sig stark och bekväm) och utför svingrörelsen.

I uppsvingen krävs det bland annat stabilitet i under kroppen, rörlighet och styrka i bålen för att kunna rotera upp till önskat läge.

I vändningen krävs det bland annat styrka/stabilitet i överkroppen.

Separation för att kunna starta nedsvingen med höfterna. God rörlighet i axellederna för att kunna ha rak vänsterarm och styrka i skuldergördeln för att kunna ha samlade armbågar som bland annat borgar för en bra release.

Inga ”quickfix"

Den stora utmaningen som instruktör ligger bland annat i att ta fram svingövningar som ”lurar” in dig i den rätta rörelsen som du sedan kan träna på, då det är oerhört svårt att styra själva rörelsen. I gymmet får du övningar som är direkt relaterade till din svinganalys som ökar din rörlighet, styrka och stabilitet som i sin tur påskyndar processen/ändringen.

Ca 5.000-10.000 repetitioner krävs det att ändra en invand rörelse. Varför det? Det är väl bara att ta reda på hur du skall svinga och göra det? Tyvärr, är det inte så enkelt. Svingrörelsen är en reaktionen vilket gör att det är mycket svårt, om inte omöjligt, att styra/ändra den. Med andra ord behövs det en hel del träning, både fys- och svingträning, innan kroppen vill överge den rörelse som kroppen är trygg med och känner sig stark i.

Hur många gånger har du inte stått på rangen med en ny klubba och du slår som en gud? Några rundor senare är du tillbaka till ruta ett, och du undrar var bollträffen tog vägen? Hur ofta har du inte fått råd på en svingändring av någon annan, du har ändrat och sagt; - nu har jag det! Några rundor senare är du på ruta ett, och undrar vart bollträffen tog vägen. Så fort du gör en svingändring eller ett byte av klubba har kroppen en förmåga att göra en snabb ändring för att ganska snart återgå till sin ursprungliga rörelse igen. Med andra ord finns inga genvägar eller ”qiuckfix”. Endast hård träning med fysiken och tekniken ger de resultat som du vill ha.

Vad gör att du slicar?

1. Du startar ej svingen med höften.
2. Du har ej parallella axlar med mållinjen i bollträffen.
3. Du bibehåller ej svingplanet (sagittalplanet)
4. Du har inte tillräckligt samlade armbågar genom svingen (framför allt rak vänsterarm hela tiden).
5. Du releasar/sträcker ut handleden alldeles för tidigt.

Bra handledsvinkel och release

Du skall försöka bibehålla vinkeln i handleden (i förhållande till klubbskaftet) hela tiden från toppen till "fireposition". Ca 90 graderna skall det vara i handledsvinkel, klubbskaft i förhållande med underarm, fram till att klubban pekar från målet (bakåt). Dvs säga innan COR (armbågen har kommit ner intill din högra sida och underarmen pekar rakt ner) skall det inte ske någon ändringen i den vinkeln. Klubban går i princip rakt ner mot marken innan den sveper fram mot bollen.

Detta är proffsen riktigt bra på. Att hålla kvar så länge som möjligt för att precis i sista stund "rulla"/releasa över innan bollträffen (ring the bell som Johnny Miller säger). Det är väldigt lätt att ändra den vinkeln då du tar i hårdare (som t ex vid slag med drive) och ökar aktiveringen i högra handen. Därav skall du ha ett svagt grepptryck, 3-4 av 10, framför allt med höger pekfinger och tumme.

Dessutom påverkar dina samlade armbågar handledsvinkeln. En sträckt vänsterarm trycker ut din vänsterhand och en samlad höger-armbåge drar in din högerhand. Det resulterar i att förhållandet mellan vänster- och högerhanden främjar din handledsvinkel.

Att hålla kvar handledsvinkeln är t ex världsmästaren i longdrive 2008-2009, Jamie Sadlowski, bra på. Det är bland annat därför han kan generera så hög fart på klubbhuvudet. Se skillnaden mellan hans vinkel mellan handled och klubbskaft och förra årets världsmästare, Jason Zuback, som slår betydligt mer med kraft än teknik.

Grepptryck

Grepptrycket skall vara någonstans mellan 3-4 av 10 eller som Colin Montgomery säger,
- Du skall hålla klubban som om det vore en tandkrämstub.

Med andra ord skall du försöka stänga av kraften/styrkan vid armbågarna (när du slår hämtar du kraften nerifrån; benen, överkropp, axlar/armar för att sedan accelerera ut till klubbladet) Har du ett för hårt grepp eller låter kraften gå ner i händerna så du inte kan slappna av, då agerar musklerna i underarmarna och händerna som en broms. Det vill säga releasen blir sämre eller kommer av sig helt.

Ibland har du säkert slagit ett bra och långt slag och du tyckte att du inte tog i någonting. Det är just då du använder dig av releasen maximalt för att du stängt av kraften vid armbågarna och varit avslappnad i underarmar och händer. Dessutom tenderar ett hårt grepptryck att ändra vinkeln i handleden (underarm/klubbskaft) vilket gör att du svingar ut klubban utanför svingspåret.

Acceleration/Tempo

För att bibehålla den rätta rörelsen under/genom hela svingen, är det viktigt att du accelererar genom slaget. Ökar du inte hastigheten successivt hela vägen genom bollträffen och avslutar slaget, är det risk för rörelsen efter bollträffen påverkar rörelsen före bollträffen. Det gäller alla slag.

Dessutom är tempot av betydelse. Väntar du med att slå på kraften (i princip så sent du kan/så nära bollträffen som möjligt) hinner du kommer ner/fram längre med händer och klubbhuvudet vilket gör att du inte lika lätt svingar ut klubbhuvudet utanför mållinjen. Dessutom är det lättare att hålla koll på rotationen i transversalplanet när du tar i mindre och senare med bålen.

Summering

Hjärnan har mycket svårt att styra rörelsen (vore det inte så är det bara att tänka på ändringen och slå). Du bör alltså ändra kroppens fysik för att kunna utföra en annan svingrörelse än du är van vid. När det är klart, kan den tekniska träningen börja.

Nedan ser du några övningar som jag valt att visa som hjälper dig att förbättra de begränsningar som oftast är relaterade till slice.

Bra separation underkropp/överkropp/kinematisk sekvens

Den kinematiska sekvensen som det det heter, är i vilken turordning du svingar. Höft > Överkropp > Armar/Händer > Klubbhuvud, är viktig, men få som har. Förutom bättre svingspår, ger det också slaglängd. Se bland annat på Bubba Watson och Fred Couples. De börjar nedsvingen med underkroppen/höften för att överföra kraften till överkropp och armar/händer, som slutligen ger maximal klubbhastiget. "Loket" skall alltså vara höften som sedan drar "vagnarna", överkropp och axlar/armar/händer. Börjar du nedsvingen i den följden kommer klubbhuvudet att komma innanför mållinjen innan bollträffen, vilket borgar för ett svingspår som är in-ifrån-ut som ger en draw och längd i slagen.


Övning 1: Sitt på bollen något framåtlutad och håll överkroppen stila. Försök att rotera med höften, inte vicka. När knäna sågar/åker fram och tillbaka gör du rätt.
Övning 2:
Rotera så bollen kommer på utsidan av låret. För att göra det svårare kan du hålla tätare mellan händerna.

Var kvar med axlarna i svingplanet (sagittalplanet)

Att bibehålla axlarna i svingplanet är mycket svårt och lika sällsynt. Tittar du bakifrån (down the line) skall du kunna dra en linje genom axlarna och ner i marken där bollen låg. Är linjen i svingplanet har du lättare att hålla svingspåret.


Dustin Johnson ligger till och med innanför planet.

Blicken styr kroppen

Precis samma teknik som när du utför en knäböj. Blicken styr/förhindrar att du fäller fram överkroppen. Blicken på bollen gör alltså att du inte "reser dig/drar dig" ur svingplanet. Om du tittar på var blicken är hos proffsen vid bollträffen, så ser du att den fortfarande är kvar där bollen långt efter bollträff. Huvudet börjar inte rotera framåt förrän klubban pekar mot målet. Och när de väl tittar, tittar de på bollen med huvudet på "sned" (precis på samma sätt som du tittar mot målet när du siktar då du står i stance, färdig att slå). Det gör att höger axel är kvar i svingplanet istället för att "lyftas upp/ur".


Ernie Els är en av många tourspelare som är kvar med blicken vilket gör att de inte "dras" ur svingplanet.


Den yttre linjen är där Thomas är nu. Den inre linjen är där han skall vara.


Rörlighet i frontalplanet/sidled är viktigt för att kunna bibehålla svingplanet i axlarna genom slaget.


Stretchrörelse som ökar rörligheten i framför allt bröstryggen som är viktigt för att kunna bibehålla svingplanet i axlarna genom slaget. Försök att ha raka armar och ben.


Övning 1, baksving: Ha samlade arnbågar. In med höger armbåge och sträck vänsterarmen. Stå i öppen stance (höger fot något framför vänster fot). Behåll höger ben något böjt hela rörelsen. Försök att komma upp med händerna så högt du kan mot taket.

Övning 2, framsving: Ha samlade arnbågar. In med höger armbåge och sträck vänsterarmen. Stå i öppen stance (höger fot något framför vänster fot). Starta rörelsen med höften och sträck benet i slutet.

VIKITIGT! Du skall inte utföra övning 2 genom att försöka rotera överkroppen. Den kommer automatiskt rotera när du för händerna från höger till vänster sida. Samtdigt som har du blicken kvar snett bakåt och det skall kännas som du roterar överkroppen bakåt/höger mot rörelsen. Tryck ner höger axel i den rotation som sker.

Bra rörlighet i höger och vänster axelled och styrka i skuldergördeln ger samlade armbågar.

I höger axel behövs det god rörlighet för att du skall få ner/in höger armbåge intill sidan innan COR (center of rotation, då release/överrullningen) initieras. För tidigt och klubbladet hinner utanför mållinjen och du måste rädda slaget genom att dra in klubbhuvudet till bollen. Om du börjar COR senare hinner du ner innanför den utdragna mållinjen och klubban sveper ut mot bollen med ett svingspår som är in-ifrån-ut. Se Ben Hogan och titta på hans vänstra armbåge så får du se (i videon pratar han också om att det är viktigt att starta rörelsen med nedre delen av kroppen som jag beskrev i punkt 1). Som du kanske vet hookade han lite så hans rörlighet och COR var kanske i det "bästa" laget :-). Dessutom underlättas rörligheten i axlarna om du är stark i skuldergördeln.

Rörlighet i vänster axelled borgar för att du skall kunna hålla kvar vänster arm sträckt genom hela slaget och inte böja den (då reduceras releasen avsevärt) så du för in händerna in mot/bakom dig. Du skall slå ut händerna så långt ifrån axlarna som möjligt som Jack Nicklaus sa efter bollträffen. För du in klubban efter bollträffen är sannolikheten större att klubbhuvudet skall komma ut-ifrån-in.


Bra position av höger armbåge (du skall kunna se den under den sträckta vänsterarmen). Det borgar för att armbågen skall vara rätt innan bollträffen.


Börjar inåt-rotationen i höger axelled för tidigt blir det som en "armbrytar-rörelse" som får klubbhuvudet att komma utanför svingspåret.


Ökad rörlighet i axelleden (utåtrotation) är viktigt för att kunna ha samlade armbågar genom slaget. Här i position innan bollträffen.


Ökad rörlighet i axelleden (utåtrotation) är viktigt för att kunna ha samlade armbågar genom slaget. Här i position vändningen i toppen.


Bra övning för att stärka ländryggen och skuldergördeln. Raka/utåt-roterade armar är viktigt. Ger bra position av armbåge.


Bra övning för att stärka skuldergördelnoch se om du är för svag (då kan du inte lyfta handen från golvet). Håll hakan mot handen, rak arm som är utåt-roterad. Lyft armen från golvet.


Bra övning för att stärka skuldergördeln. Tryck fram armbågarna hela tiden. Ger bra position av armbåge.


Övning 1: Bra övning för att programmera att du skall hålla in armbågen in till sidan/kroppen. Försök att bibehålla armbågen in till sidan och rotera ut händerna successivt så långt du kan.

Övning 2: Bra övning för att programmera att du skall för ner/in höger armbåge till sidan/kroppen från toppen. Fokusera på att armbågarna skall leda rörelsen och trycka in armbågarna istället för händerna.


Bra övning för att programmera att du skall ha höger armbåge in till kroppen. Här är det viktigt att inte ta för mycket vikt så du inte klarar att håll in armbågen hela tiden mot sidan. Rotera ut handen/axelleden så långt du kan.

Vill du bli en bättre golfare? Då förklarar jag gärna mer och hjälper jag dig att göra ett personligt träningsprogram med en screening för både gym- och svingövningar! Kontakta mig på bjorn@lindgreengolf.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar